Thursday, 8 December 2011

Budaya Makan Kaum India
Rempah-rempah adalah jantung dan jiwa dari memasak India. Tetapi kuantiti dan perkadaran berbeza-beza dengan batas-batas geografi. Serbuk kari hampir tidak pernah digunakan. Rempah-rempah yang baru berdasarkan dan ditambah dalam kombinasi yang berbeza. Rempah-rempah yang biasa digunakan adalah ketumbar, kunyit, jinten, cabe, jintan, dan fenugreek. bumbu harum lain ditambah adalah kapulaga, cengkih, kayu manis dan jintan manis bintang.


Di Malaysia, ada banyak restoran India dan warung makanan untuk merangsang selera anda. Mereka biasanya disajikan pada Thali, sebuah dulang logam yang melingkar pada sejumlah mangkuk kecil yang disebut Katori, juga terbuat dari logam, ditempatkan. Dimakan dengan jari, nasi atau roti ditempatkan langsung di Thali sementara kari dan hidangan yang lain disajikan dalam mangkuk. Untuk masakan India Selatan, daun pisang sering digunakan sebagai piring tempat nasi disajikan di tengah, diikuti oleh pelbagai kari dan menyertai sekitarnya. Ini termasuk ikan kering, pappadams (wafer miju-miju), chutneys segar terbuat dari rempah-rempah, kelapa, dan buah-buahan asam antara lain.

India penjaja tempatan telah membuat versi unik dari hidangan tempatan, yang tidak ditemui di India. Misalnya, "mee goreng" adalah kombinasi segar mie kuning China, tahu,-taoge, dan terasi. Malaysia juga penuh dengan kedai-kedai yang menawarkan "Nasi Kandar", yang pada dasarnya merupakan gabungan dari masakan Melayu dan India - maka sangat Malaysia - walaupun rasanya lebih kuat. Konsep ini muncul ketika "nasi" (beras) penjaja akan dahulu "kandar" (keseimbangan tiang di bahu dengan dua kontena besar pada kedua-dua hujung) barang dagangan mereka.

Roti adalah item utama dalam sebahagian besar makanan dalam masakan India Utara. Oleh kerana itu, berbagai macam roti yang ditawarkan di restoran ini. Nann (roti yis dengan biji poppy) merupakan pilihan yang popular. Adunan roti yang digulung out dan kemudian menampar di bahagian dalam tandoori, dekat bahagian atas mana koki sangat cepat dalam panas sengit. Hal ini kemudian dibumbui dengan bawang atau bawang putih. Paratha Sementara itu, kaya, bersisik, dan dibumbui dengan ghee. Hal ini dapat dimakan sebagai iringan atau dengan sendirinya, penuh dengan kentang dan kacang polong. Chapati lain roti yis. Ia menyerupai cakera datar dan mempunyai rasa yang menyenangkan dan kenyal.

Hidangan Tandoori adalah program utama yang paling popular di Restoran India Utara. Ayam Tandoori selalu menjadi kegemaran, di mana bayi ayam utuh atau tempat ayam dipanggang dalam oven tanah liat selama beberapa jam sebelumnya dan kemudian selesai off pada acara barbecue.

No comments:

Post a Comment